Bruce Campbell

Sad si vi mislite: „Who the flock is Bruce Campbell i koja budala ide pisat članak o nekome za koga nisam nikad čuo/čula???“. E PA SRAM VAS BILO AKO NIKADA NISTE ČULI ZA BRUCEA!!! Slobodno se poklopite ušima što ste do sada živjeli u neznanju tko je on, no na vašu (ne)sreću ovdje sam JA da vas (ne)kulturno uzdignem i pobliže vam elaboriram njegovu nevjerovatnu pojavu i ličnost koja svakog pravog macho muškarca baca na koljena, a najzgodnije žene tjera na povraćanje enormnih količina kalorija!

PAŽNJA – tekst u nastavku čitate na vlastitu odgovornost!*

Bruce Lorne Campbell rođen je 22.-og dana mjeseca lipnja godine gospodnje 1958. u malome mjestu Royal Oak države Michigan (taj dan inače slavimo kao treći Božić, tzv.hrv.: Brusdej)! Njegova želja i talent za glumom bili su vidljivi već i u njegovim tinejdžerskim danima kada je sa prijateljima počeo snimati low-budget filmove na 8 milimetarskim vrpcama. Jedan od njegovih najbližih prijatelja je i proslavljeni redatelj Sam Raimi („Spider-Man 1,2 & 3“, „Darkman“, „Drag Me to Hell…) kojega je upoznao u srednjoj školi i čije prijateljstvo će izroditi zajedničku seriju filmova Evil Deadtrilogije koja će Campbella lansirati u orbitu filmova B-produkcije no i ujedno postaviti horror – komedije kao potpuno novi filmski žanr te stvoriti kult ličnosti oko Campbellove izvrsne izvedbe Asha Williamsa, glavnog protagonista trilogije.

Nažalost (ili na sreću), upravo taj planetarni uspjeh Evil Dead-a je utjecao na budućnost Brucea kao glumca te njegovo lice isprofilirao i postavio kao sinonim za trash filmove B-produkcije kojima je njegova karijera obilježena. Neka od tih fantastičnih djela su űber-cool poznati filmovi poput „Maniac Cop“-a gdje Bruce glumi Jacka Forresta, mladog policajca kojeg nepravedno optuže da kolje ljude po ulicama New Yorka, zatim „Moontrap“ iz 1989. godine gdje se u paru sa planetarno poznatim Walterom Koenigom (poručnik Chekov iz oriđiđi Zvjezdanih staza) naganja po mjesecu sukobljavajući sa kiborgom – ubojicom, pa onda imamo „Sundown: The Vampire in Retreat“ gdje sa fantastičnim Davidom Carradineom (do I really need to say anything about a dude that died while banging a whore in a Bankok hotel by doing erotic asphyxiation?!?) jaše divljim zapadom kao Robert Van Helsing i zabija kolce u unesrećene vampire koji im se nađu na putu, pa da samo nabrojim još par poznatih blockbuster uradaka interesantnih naslova poput „Lunatics: A Love Story“, „The Hudsucker Proxy“, „Assault on Dome 4“, „Bubba Ho-tep“ (u kojem btw glumi Elvisa Presleya), „Alien Apocalypse“, te jednim od zbilja boljih uradaka današnjice „Man with the Screaming Brain“.

Osim u ovim trijumfalno poznatim filmovima Bruce se okušao i u nekima manje poznatima i ne tako dobrim i kvalitetnim uradcima kao ovima gore navedenima te svojom veličinom počastio, prezentirajući se u cameo ulogama, filmove poput „Darkman“-a, „Congo“, „Fargo“ Joela i Ethana Coena s kojima je ujedno i vrlo dobar prijatelj, „Escape from L.A.“ (i dalje stojim kod teze da je prepustio Kurtu Russellu ulogu Snakea Plisskena koja je u glavi Johna Carpentera bila namjenjena Bruceu!), „The Majestic“, „The Ladykillers“, te naravno „Spider-Man 1,2 &3“ u kojima je bio toliko dobar da ga je Sam Raimi u svakome nastavku predstavio u drugoj ulozi. Osim tih nekih nepoznatih filmića kojima se smilovao, televizijskoj publici se predstavio ulogom demona koji traži savršenu ženu da mu izrodi podmladak u nekakvoj isto tako nepoznatoj seriji žblj imena X-Files, iako je prije te televizijske pojave glumio u jednoj od kvalitetnijih i boljih serija televizijske prošlosti „Xena: Warrior Princess“,  gdje je utjelovio Autolycusa, boga krađe i prijevare.

Njegova karijera prebogata filmovima B-produkcije kulminirala je 2008. godine filmom „My Name is Bruce“ u kojemu Brucea (ujedno i redatelja ovog remek-djela) koji u filmu glumi samog sebe (moram dodati i to tako dobro i uvjerljivo) otimaju stanovnici malog rudarskog gradića Gold Licka iz Oregona da bi ga suprotstavili Guan-diu, kineskom bogu rata kojeg je iz vječnog sna probudila skupina tinejdžera oskvrnuvši grobove kineskih rudara što su poginuli tokom jednog od urušavanja u prošlosti, a čije grobove je dotični čuvao. Ne moram niti spomenuti kako je film usprkos budžetu od 1,5 milijuna dolara opravdao očekivanja te zaradio vrtoglavih 16,432 dolara u prvome tjednu prikazivanja u samo jednoj kino dvorani u SAD-u koja je imala snage prikazati film u svome punome sjaju, da bi se ta brojka popela na nevjerovatnih 17,214 dolara u svome šestom tjednu prikazivanja nakon kojeg je film pušten u opticaj na DVD i Blu-ray formatu! Nakon fantastičnog komercijalnog uspjeha istog bilo je samo pitanje vremena kada ćemo dobiti sequel, pa je tako u jesen ove godine započeto snimanje nastavka naziva „My Name is Still Bruce“ koji će nesumnjivo poharati kino dvorane širom svijeta i gledatelja uvući u poseban svijet Brucea Campbella!

Što još reći o ovome neprikosnovenom vladaru trash filmova? Mislim da njegov filmski opus govori dovoljno… Kralj, Bog i batina, Alfa i Omega samo su neki od naziva koji su dostojni stajati ispred imena velikoga Brucea Campbella! Moram spomenuti da američka publika trenutno uživa u povlastici gledanja serije „Burn Notice“ koja je počela sa prikazivanjem 2007. godine, a u kojoj Bruce drži jednu od glavnih uloga. Serija se bavi bivšim operativcima američkih obavještajnih agencija koji bivaju odbačeni od strane svojih poslodavaca zbog optužbi da su nepouzdani, a Bruce tumači ulogu Sama Axea, bivšeg pripadnika Navy SEAL-a koji provodi većinu svog vremena spavajući sa starijim i bogatim ženama Miamija u zamjenu za hranu i krov nad glavom… Serija navodno vrlo dobro kotira pa iako se na njihovim „malim“ LED ekranima trenutno vrti četvrta sezona, već je u planu snimanje 5. i 6. sezone!

PS. Za sve one koje zanima koji je to drugi Božić, to je naravno vrijeme kada se rodio Isus Krist, naš spasitelj prema Kršćanskoj tradiciji i vjerovanju koji je oduzeo grijehe čovječanstva i stavio ih na svoja leđa…

PPS. Prvi i pravi Božić naravno pada 10. ožujka… Dan kada se u Ryanu, Oklahomi, rodio teksaški rendžer Carlos Ray „Chuck“ Norris… To je doba u godini kada hodočastimo u Oklahomu, prinoseći tijela mladih indijanskih djevica našem Svevišnjem i molimo molitvu „Zdravo Chuck, nemilosti pun…“

* Recenzent lika i djela Brucea Campbella se ovim putem odriče bilo kakve povezanosti sa mogućim nuspojavama povezanim sa čitanjem ovog članka poput grčeva u želudcu, teškog proljeva, gubitka pamćenja, djelomične paralize lica, privremenog sljepila, slinjenja, krvarenja desni, erektilnih disfunkcija, nekontrolirane nadutosti i puštanja vjetrova!


„Hail to the King, Baby!“ by Space Frog

VN:F [1.9.3_1094]
Ocjena: 7.6/10 (Broj glasova: 16)
VN:F [1.9.3_1094]
Ocjena članka: +4 (Broj glasova: 4 )
Bruce Campbell, 7.6 out of 10 based on 16 ratings

Leave a Reply