Evil Dead Trilogy

ALFA I OMEGA TRASH FILMOVA!!! Ne znam kako bih drugačije u jednu rečenicu sažeo ovu filmsku trilogiju redatelja Sama Raimia danas poznatijega kao redatelja „Spiderman“ trilogije. Zamišljen kao horror-komedija, odnosno parodija na horror filmove 70-ih godina, puna nasilja, krvi, loših dijaloga, loše glume i loših efekata dostavlja gledatelju začudo hrpu smijeha (tko ima živaca ne ugasit film nakon 20 minuta). Vidljivo je kako su se ljudi koji stoje iza ovog filma svojski potrudili da sve to u cjelini namjerno izgleda loše… Let the bloodbath begin!!!

Početak trilogije započinje 1981. godine kada petero studenata sa Michigan State sveučilišta odluči provesti vikend u osamljenom bungalovu u planinama Tennesseea. Tamo pronalaze Knjigu Mrtvih, prastari azteški tekst za kojeg se govori kako priziva demone, i diktafon na kojem se nalazi pročitani ulomak iz knjige. Nakon što ga naravno preslušaju ne shvaćaju da su time pustili na slobodu Kandarijske demone koji će ih jednog po jednog zaposjedati i tjerati da čine sick stvari na interesantne načine… Glavnog junaka koji prima stvari u svoje ruke i kreće u borbu sa demonima, Asha Williamsa, tumači legenda filmova B-produkcije Bruce Campbell (usudio bih se reći čak i ŽNJ-produkcije, on je naime nešto između Michaela Dudikoffa i Rona Jeremya). Drugi dio trilogije „Dead by Dawn“ (1987) nastavlja se u istom bungalovu sa istim glavnim nam junakom, samo s hektolitrima više krvi i odsječenih ekstremiteta, dok u trećem dijelu „Army of Darkness“ (1993) Ash kroz vremenski portal u bungalovu biva vraćen u prošlost, u Englesku za vrijeme tamnog srednjeg vijeka, pa tako radi nereda sa motornom pilom i sačmaricom nad demonima što opsjedaju dvor kralja Arthura!

Kakav zaplet, ha? 🙂 Kao što rekoh, priča – nebitna, gluma – loša, efekti – smiješni, sve u svemu – legendarno! Mozak koji je osmislio i snimio ovo je zbilja briljantan… Način na koji se glavni junak, inače nekakva vrsta macho muškarca koji vrišti k’o curica, bori sa tim demonima i na koje sve bizarne načine upada u nevolje i kako se izvlači iz njih su stvarno kultne. Scene su bolesne, od odsječenih glava, ruku, nogu, poluraspadnutih leševa, kojekakvih rugoba i ne znam čega sve ne… Nemojte se čuditi ako više puta tokom filma pomislite: „Pa zaš’ ja gledam ovu glupost?“, jer si nećete moći pomoći…film je jednostavno jači od vas i tjerat će vas da ga zbilja pogledate od početka do kraja samo da bi vidjeli kakve vam je sve gluposti redatelj namjerno spakirao u njega (naravno ako imate želudac za to). Znam da ste barem jednom u životu gledajući neki film u pozadini vidjeli kako se glavnom junaku/junakinji na telki vrti neki ultra loš horror natopljen krvlju… E pa ovo je takav horror, i stvarno je zaslužio kultni status kakvog danas ima u svijetu, vjerujte mi na riječ kad vam kažem da ovakvu glupost niste nikada vidjeli! Najbolja scena trilogije kad Ashu demon opsjedne šaku pa se ovaj bori s njom, onda ju odreže pilom pa se počne naganjati s njom po bungalovu…strašno…kakvo remek-djelo… Ne znam koju bi mu realnu ocjenu dao jer se ne može ocjeniti na klasičan način, pa ću mu tako dati ocjenu 1/10 jer sam siguran da bi mu tu ocjenu dali Sam Raimi i Bruce Campbell! A must see!!!

Gore galore – fest by Space Frog

VN:F [1.9.3_1094]
Ocjena: 4.6/10 (Broj glasova: 9)
VN:F [1.9.3_1094]
Ocjena članka: +3 (Broj glasova: 5 )
Evil Dead Trilogy, 4.6 out of 10 based on 9 ratings

Leave a Reply